Czym jest ajurweda?

Sztuka medycyny tradycyjnej jaką jest ajurweda została uznana za naukę medyczną przez WHO. Ta starożytna medycyna pochodzi z Chin, ale z powodzeniem jest praktykowana we wszystkich zakątkach świata. Ajurweda zajmuje się nie tylko zdrowiem fizycznym i leczeniem chorób, ale również kładzie nacisk na właściwą kondycję ducha, czyli na zdrowie psychiczne. Jej celem jest również zapobieganie chorobom, a działa na kilku płaszczyznach.

Energia ajurwedy – koncepcja równowagi

Założeniem tradycyjnej medycyny chińskiej jest niezakłócanie przepływu energii, z którą rodzi się człowiek. Im częściej energia jest mącona, tym bardziej i dotkliwiej człowiek choruje. Głównymi czynnikami braku równowagi w przepływie jej jest zła dieta, stres życia codziennego, brak odpoczynku, toksyny, które zawarte są w środowisku i brak relacji z innymi ludźmi. Aby odzyskać energię życiową i poprawić zdrowie trzeba zmienić styl życia, sposób odżywiania, więcej czasu poświęcać na odpoczynek i sport. W ciele człowieka są trzy energie, relację między nimi muszą być w równowadze. Nadmiar albo niedostatek jednej z nich sprawia, że organizm niedomaga.

Zioła w ajurwedzie

Zioła to naturalny dar ziemi, dlatego pełnią ogromną rolę w przywracaniu zdrowia w chińskiej medycynie ludowej. Ajurweda zna wiele cennych roślin, które stosowane są w różnych chorobach ciała i ducha. Mogą działać pobudzająco lub wręcz przeciwnie – uspokajająco. Według chińskich lekarzy, którzy leczą starodawnymi metodami, to jak smakuje dane zioło mówi nam o tym, co możemy nim leczyć. Uważa się, że zioła o smaku gorzkim mają działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Ostry smak roślin wpływa na układ trawienny, rozgrzewa komórki ciała i przyspiesza przemianę materii. Smak słodki chłodzi organizm, niweluje nadmiar energii w ciele. A kwaśne potrawy dodają człowiekowi wigoru.

Zioła medycyny chińskiej, których używamy w kuchni

Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że codziennie używamy ziół leczniczych z dalekiego wschodu. Występują w naszej kuchni pod postacią sproszkowanych liści, owoców lub nasion. Używamy ich do picia, jako dodatek do potraw wykwintnych, ostrych lub słodkich. Popularne kłącza imbiru są cennym zielem, które stosuje się w przypadku infekcji wirusowych z racji właściwości rozgrzewających organizm. Kolendrze zaś przypisuje się działanie przeciwne. Roślina ochładza ciało i przyczynia się do redukcji nadmiaru energii. Herbaty z ashwagandhą pomagają redukować stres i ułatwiają zasypianie. Kardamon jest dodatkiem do potraw kuchni azjatyckiej, ale też doskonale pasuje do słodkich deserów.